A Csillagbusz mesekönyv története

A mesekönyv keletkezésének története

"Animátorként sok iskolában tartottam 10-18 éves diákoknak szemléletformáló órákat, de folyamatosan kaptam felkéréseket, hogy menjek kisebbekhez is. Ez az igény - és az a meggyőződésem, hogy a szemléletformálást minél fiatalabb életkorban érdemes kezdeni - vezetett ahhoz az ötlethez, hogy szülessen egy könyv, ami segítheti az integrációs folyamatot. 
Nagyot álmodva megkerestem Dr. Stefanik Krisztinát, mint elismert autizmus szakértőt, és Bartos Erikát, a rajongott gyermekkönyv írót- és illusztrátort, hogy részt vennének-e a munkában. Nagy, és örömteli meglepetésemre mindketten vállalták a feladatot.
Innentől a mai napig egy folyamatos csodaként élem meg a Csillagbusz útját.
Az eredeti cél és szándék az volt, hogy a könyvet térítésmentesen eljuttathassuk minden magyarországi óvodába és iskolába, ahol az 5-10 éves, neurotipikus gyermekek szemléletformálásával segíthetjük az autista gyerekek beilleszkedését, hisz az elfogadás alapja a megértés.
Bár a kezdetekben azon is dilemmáztunk, milyen formája legyen a könyvnek (képregény? rövid történetek? stb), Krisztina által megszületett a szakmailag abszolút helytálló, ugyanakkor a gyerekek számára élvezhető és befogadható szöveg; Erika pedig hónapokig bejárt az ELTE-BGGYK autizmus témájú előadásaira, hogy minél hitelesebben tudja elkészíteni az illusztrációkat. 
Sikerült forrást találni a könyv kiadására, és terjesztőt, aki elvitte az intézményekbe.
Tapasztalatom, hogy a Csillagbuszt az érintett gyermekek is szeretik, és megkönnyítheti a diagnózis közlését, emellett remekül használható testvéreknél, ismerős gyermekeknél is. 
A könyv elnyerte az Év gyerekkönyve díj Innovációs díját 2016-ban.
Ezidáig háromszor készíttettünk utánnyomást, több száz példányt juttatva könyvtáraknak, kutatási célra, illetve lehetőséget adva magánszemélyeknek az önköltséges áron való megvásárlásra.
És megszületett a CsIIP, ez a fantasztikus, komplex program."

Brokés Judit, az  AutiSpektrum Egyesület alapítója és alelnök, mentorszülő az Autisták Országos Szövetségében